CARAVANĂ MEDICALĂ-ÎN DAR DE MĂRȚIȘOR

15 Martie 2016

În această lună, în data de 4.03.2016, Fundația Medicală Providența a organizat pentru o nouă caravană medicală la centrul medical de la Miclăușeni, de lângă Mânăstirea Miclăușeni din comuna Butea, jud. Iași.

Aceste activități au devenit un lucru deja obișnuit pentru sătenii din zonă, care ne așteaptă de fiecare dată cu încredere. Colaborând cu medicii de familie din comunele apropiate, precum și cu asistentul social din primăria Butea, am identificat beneficiarii care au cea mai mare nevoie de aceste servicii medicale.

 Am avut în echipă un medic primar medicină internă Dr. Alina Miclescu, asistentul medical Vornicu Maria Lăcrămioara și asistentul social Chirvasă Cristina, care au oferit cu multă dragoste servicii socio-medicale gratuite în totalitate.

Au fost 18 pacienți, majoritatea fără venit, și neasigurați, iar restul pensionari, singuri, cu pensie de C.A.P., care nu au posibilități să se deplaseze în oraș pentru un control medical.

S-au efectuat diverse investigații medicale, consultații de specialitate, ecografii, electrocardiograme, măsurare tensiune, și măsurare glicemie. Pentru ca să fie un diagnostic corect, s-au recoltat analize cu câteva zile mai devreme, având un tablou clinic complet.

În urma evaluării, asistentul social a identificat multe probleme, precum sărăcia, concubinajul, văduvia și singurătatea, lipsa relaționării cu copiii, alcoolismul, lipsa resurselor financiare pentru cumpărarea medicamentelor etc : ,, M-a impresionat în mod negativ să constat că 90% dintre pacienți erau fără venit, neasigurați, și în plus cu boli cronice, neavând posibilitatea să se trateze, să-și urmeze tratamentul prescris de medic, unii fiind chiar într-o stare gravă. Am remarcat o familie cu șase copii, în care nici soțul nici soția nu aveau venit, ea fiind grav bolnavă, și îngrijorată că nu are ce pune copiilor pe masă. Vom încerca să-i ajutăm cât mai mult ”.

Considerăm de mare folos aceste caravane care sunt organizate pentru oamenii fără posibilități financiare, încredințați fiind că acest ajutor merge acolo unde este mai mare nevoie de el.