Cartea, prietena noastra!

14 Iulie 2017

  Societatea Ortodoxă a Femeilor Române din Iași împreună cu partenerii Fundația Medicală Providența și Paraclisul Mitropolitan Sfântul Nicolae Domnesc din Iași, au organizat în acest iulie fierbinte o acțiune de suflet la Spitalul de Psihiatrie și pentru Măsuri de Siguranță Pădureni-Grajduri din județul Iași.
La inițiativa acestei organizații, ce se remarcă mai ales prin acțiuni de binefacere, în decurs de mai multe săptămâni s-au strâns peste 450 de cărți pentru îmbunătățirea fondului de carte al bibliotecii spitalului, cărți diverse, valoroase, care vor aduce cu siguranță o bucurie celor 390 de semeni de-ai noștri, pacienți ai acestui spital.

Cu sprijinul unor oameni de suflet a  fost posibil ca fiecare dintre ei să primească și o plăcintă caldă. Am dus 400 de plăcinte.

Ne-au primit cu drag atât pacienții și angajații de aici dar și Pr. Vasile Țarcă, preot misionar de caritate la biserica din incinta așezământului, care ne-a sprijinit în această acțiune.

„O carte, cu siguranță, te face mai bun. Într-o carte poți descoperi întotdeauna câte ceva: bucurie, gânduri bune, sentimente, trăiri, sensibilitate. De aceea, am ales să ducem cărți, într-un loc cu sute de oameni speciali. Oameni de care nu trebuie să uităm. Și pe care, mai ales, nu trebuie să îi judecăm. Le mulțumesc celor care au înțeles acest lucru” a spus Pr. Constantin Naclad, coordonatorul Paraclisului Mitropolitan Sfântul Nicolae Domnesc.

„Emoționant a fost din momentul în care ne aflam în curtea spitalului. Pacienții luau parte la Taina Sfântului Maslu. Prin microfonul ce răsuna se auzeau voci de rugăciune cu o emoție profundă și o dedicare deosebită. Pacienţii ne-au primit cu bucurie, exprimând curiozitate și entuziasm în a primi cele aduse. Părintele ne-a îndrumat cu căldură și ne-a condus spre locul unde se puteau depozita cărțile și plăcintele”, a relatat Daniela Chideșa, secretar la Societatea Ortodoxă a Femeilor Române Iași.

„Rugăciunea este liantul care îi ține împreună pe acești pacienți. Emoții, mângâiere, suferință, dar și credință într-un loc unde Dumnezeu lucrează prin oameni. Impresionant pentru mine a fost să interacționez cu aceste persoane și cu acest mediu. Este o experiență unică, care nu se uită ușor”, ne-a destăinuit Nicoleta-Cristina Chirvasă, asistent social la Fundaţia Medicală Providenţa Iaşi.

„Este un loc mângâiat totuşi de bunul Dumnezeu prin lucrarea părintelui Vasile Țarcă, cel care ține aprinsă candela rugăciunii în mijlocul acestor oameni care își duc crucea suferinței”, a menționat Simona Polcovnicu, voluntar la Societatea Ortodoxă a Femeilor Române Iași