În toată luna martie oferim zâmbete!

17 Martie 2017

Cu flori în mâini și bucurie în suflete, noi, Fundaţia Medicală Providenţa şi Societatea Ortodoxă a Femeilor Române filiala Iaşi, am devenit un mărţişor pentru beneficiarii din ,,Centrul social pentru ocrotirea femeilor victime ale violenței domestice” din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Iaşi.

Am oferit un zâmbet, o încurajare…unor femei singure, unor copii nevinovați care nerăbdători ne așteptau, cu brațele deschise. Mărţişoarele lucrate de mâinile unor copii deosebiţi, de la Școala Generală ”Petru Anghel” din localitatea Probota, sub îndrumarea Doamnei Director prof. Maria Pralea, le-am dăruit celor de aici însufleţind atmosfera şi ne-au adus aminte tuturor de copilăria frumosului din noi. Doamna Magdalena Nichituş de la SOFR a fost alături de noi cu toată dăruirea. Mamele, temătoare la început, cu încredere și îndrăzneală mai apoi, și-au deschis inimile ca o carte din care oricine poate culege ceva folositor pentru viaţă. Ne-au împărtășit povești, emoții, dorințe, le-am simțit temerile și ezitările, viaţa grea de până acum. Am învățat ceva din experiența lor: oricât ar fi de greu să schimbi ceva, dacă simți că nu-ți face bine, fă această schimbare. Personalul din acest centru este pregătit pentru a încuraja, a sfătui şi a îndruma aceste femei singure pentru binele copiilor lor.

,,Nu cred ca am mai primit flori de când m-am căsătorit” a fost o remarcă amară,  încărcată de tot ce este mai frumos, emoţie adevărată în ochii unei mămici lipsite de dragostea unui cămin.

Deschizând uşile centrului, cred că am păşit şi mai departe, am ajuns şi la sufletele mamelor, şi am câştigat împreună un timp folositor, dar mai ales am aflat ce este jertfa şi iubirea: ,,Eu fac orice pentru copiii mei, numai să nu mi-i ia statul”, spuse cu hotărâre altă beneficiară. Am încercat să le alinăm durerea cu un mic gest de atenţie, aşa cum a afirmat şi asistentul social al Fundaţiei Medicale Providenţa, Chirvasă Cristina:

,,Ca asistent social am reuşit să fac parte din povestea lor pentru două ore. M-a bucurat deschiderea şi sinceritatea lor, dacă luăm în considerare situaţia dificilă în care se află. Am găsit mame dedicate pe de o parte, dar temătoare şi nestatornice pe de altă parte. Au nevoie de multă încurajare şi mai ales de iubire. Noi acest lucru am dorit, prin atenţia noastră să se simtă iubite, să simtă că şi ele contează şi că nu sunt singure pe acest drum”.

 

             O altă acţiune  a acestui parteneriat de suflet între Fundaţia Medicală Providenţa, Societatea Ortodoxă a Femeilor Române filiala Iaşi şi liceul ,,Dimitrie Cantemir” din Iași a fost cea pe care noi am numit-o : „Pentru tine mamă dragă!”, pe data de 8 Martie. 

Asumarea maternităţii de către femeia care a dat naştere unui copil şi în acelaşi timp se confruntă cu problematica complexă a familiilor ce provin din medii defavorizate socio-psiho-economic presupune o luptă permanentă, ce impune obligatoriu implicarea serviciilor de specialitate, a resurselor familiale şi comunitare. Bucuria de a fi mamă pentru femeile ce provin din astfel de familii este greu de descris în cuvinte, atunci când, după eforturi prelungite, se concluzionează că au fost remediate sau reduse cauzele care au condus la defavorizare. Recunoaştem că îndeplinirea rolului matern, conştientizarea şi asumarea responsabilităţilor includ obligatoriu și educaţie parentală, pe cât posibil adaptată vârstei copilului, atât de necesară în societatea de azi și totuși oferită sporadic părinților. Dar nu e suficientă! Formarea şi consolidarea reţelei de sprijin, încurajarea şi ajutorarea familiilor defavorizate şi redarea demnităţii materne de care are nevoie mama care îşi creşte copiii în condiții defavorizante, toate acestea conturează conceptul de solidaritate socială, tot mai puţin uzitat în societatea postmodernă.

Doamnele Coculeana Cristea și Elena Moruzi de la SOFR Iaşi au ales să împărtăşească şi să trăiască bucuria de a fi a mamelor împreună cu copiii acestora în cadrul centrului Maternal Maternus Iași.

           Beneficiarii, respectiv mamele rezidente în Centrului Maternal Maternus au trăit emoţia de a fi MAMĂ evocată în cadrul festiv de un grup de 15 elevi, coordonați de doamna dirigintă profesor Anton Iuliana, primind mărtişoare de la copiii Şcolii „Petru Anghel” din Probota, flori, daruri şi mai mult, devenind gazde primitoare pentru musafiri. Evenimentul s-a desfăşurat pe esplanada însorită din curtea instituţiei, unde pe parcursul festivităţii au putut fi audiate cântece şi poezii care au evocat personalitatea unică şi de neînlocuit a mamei.                        

A fost prezentat un eseu prin care autoarea, elevă talentată a aceleaşi clase, a reuşit cu succes să contureze chipul mamei din societatea noastră. Tot sub coordonarea doamnei diriginte, dascăl cu vocaţie şi mult îndrăgit de elevi, au fost interpretate cântece româneşti tradiţionale acompaniate de instrumente muzicale şi interpretate de eleva solistă, care prin portul costumului naţional românesc a conturat importanţa consolidării dragostei de neam si tradiţii. Moment mult apreciat, care a implicat şi includerea mamelor în spectacol a fost cel în care elevul magician cu măiestrie ne-a introdus în lumea necunoscută a magiei.

Dedicarea elevilor a fost până la capăt, au dorit să cunoască mămicile mai bine, au discutat cu ele, s-au jucat cu pruncii lor și s-au simțit norocoși pentru sărbătorirea acestui ,,La mulți ani” într-un fel deosebit: ,, A fost foarte frumos pentru că o parte dintre noi, inclusiv eu, am ajuns la Centru puțin mai devreme și am avut timp să vorbim și să le cunoaștem atât pe mămici cât și pe îngerașii lor mici. Una dintre fetițe a adormit chiar în brațele mele și am crezut că mă topesc de dragul ei. Totodată am observat și legătura dintre mame și copiii lor și blândețea cu care acestea erau sprijinite și ajutate de personalul centrului. A fost o experiență minunată și ne bucurăm că am avut ocazia și onoarea să aducem zâmbete pe chipul acestor mame și femei minunate”, a remarcat Teodora Avasilcăi, elevă a clasei a X-a.

             Cu un gând de mulțumire și recunoștiință, d-na Magdalena Vicovan, coordonator Centru, ne împărtășește emoția din culise:

  ,,Mulţumim pe această cale celor care au susţinut organizarea acestei activităţi şi considerăm că lacrimile ce au putut fi observate în colţul ochilor a multor participanţi la eveniment vor fi izvor de bucurie şi împliniri pentru cei ce dăruiesc, pentru cei ce înţeleg importanţa solidarităţii sociale în construcţia socială a maternităţii”.                          

 Prin acest eveniment, noi vedem o ușă deschisă pentru viitoare colaborări și activități cu Centrul Maternal Maternus, care să ne aducă mai aproape de aceste femei, care luptă pentru viața lor și a copiilor lor.

De Sfinţii 40 de Mucenici- alături de voi!

,,Zâmbiți ca să vă faceți bine și nu mai fiți triști” este îndemnul călduros, dar plin de energie răspândit între pacienții Spitalului Providența Iași de către Doamnele Angela Olaru și Magdalena Nichituş, reprezentante ale Societății Ortodoxe a Femeilor Române Iași, care împreună cu  Fundația Medicală Providența au mers aici într-o zi de mare sărbătoare pentru noi, creștinii, 9 martie, ziua celor 40 de Mucenici..

Cu dor de a împărtăși din iubirea sfinților, am pregătit un mănunchi de bucurie: un zâmbet curat, o îmbrățișare caldă, și un mic pachețel - cu un sfințișor, un măr și un mărțișor lucrat cu dragoste de aceeaşi copii inimoşi de la Şcoala “Petru Anghel” din Probota. Pacienții au apreciat atât darurile materiale, cât atenția și prețuirea noastră, încât zâmbetele și lacrimile de emoție nu s-au lăsat foarte mult așteptate.

După ce am pășit în saloane, i-am invitat într-un alt cadru, în capela Spitalului, pentru a–i introduce în atmosfera de poveste - a celor 40 Sfinți Mucenici, unde ne-a primit cu căldură părintele capelan Ioan Puiu.

D-na Angela  Olaru, unul dintre cei mai buni specialişti în etnografie şi etnologie din ţară, a dorit să le împărtășească pacienților din experiența ei de creștină, în primul rând, și apoi de etnograf. Amintind de suferința sfinților pentru Hristos, a încurajat, a mângâiat, a dat nădejde în lupta cu boala. Atitudinea binevoitoare, bunătatea, bucuria mai ales, deschiderea, chipul luminos acoperit de zâmbet, nădejdea și credința în Dumnezeu sunt ingredientele unei vieți sănătoase atât din punct de vedere fizic cât și sufletesc, după concluziile d-nei Angela Olaru.

Încurajăm această perspectivă a bolii, care poate fi schimbată și cu puțin sprijin din interior, cu un optimism al vieții, cu o credință puternică în Domnul, și cu multă iubire, căci acesta este secretul cel mai rapid a vindecării.

Le mulţumim tuturor celor care s-au implicat până acum în această poveste frumoasă, de martie, cu încredinţarea că împreună putem fi mai puternici, putem face lucruri mari pentru cei de lângă noi.